10 jaar het Stemmenbureau, wat is er veranderd?

november 14, 2019 Ashley Groot

Het Stemmenbureau bestaat inmiddels 10 jaar, maar wat is er allemaal veranderd in die tijd? Hoe en waarom zijn wij 10 jaar geleden begonnen met het aanbieden van voicing? En wat zijn de dingen die wij hebben geleerd door onze jarenlange ervaring? 

Het begin

We zijn 10 jaar geleden redelijk spontaan begonnen met het Stemmenbureau. We hadden een klant die behoefte had aan betaalbare voicing van presentaties over veiligheid op bouwsites. Deze eerste klant bedienen we nog steeds. Omdat kwaliteit voor ons een belangrijke voorwaarde is, hebben we vrijwel direct in goede apparatuur en een geluidsdichte cabine geïnvesteerd.

Onze stemmen

Goede stemmen vonden we eenvoudig in onze database. Onze vertalers zijn vaak ook werkzaam als congrestolk en hebben zodoende ervaring met professioneel gebruik van hun stem. Daarnaast komen muzikaliteit en taal beide uit het creatieve deel van het brein en lijken ze daarom vaak samen te gaan. Veel van onze vertalers zongen ooit in een koor of een band. Stemacteurs verdienen vaak hun brood met voicing. Ze staan bij diverse voicingbureaus ingeschreven en hebben een uitgebreid cv op dit gebied, met vaak ervaring met voicing voor radio, films en/of televisieDe focus ligt nog altijd op meertaligheid. Onze stemmen zijn native speakers en zorgen ervoor dat uw boodschap bij uw doelgroep overkomt.

Grote stappen

Na de start hebben we op een aantal momenten grote stappen gemaakt. Door actief te werven, hebben wij onze stemmendatabase uitgebreid naar 161 stemmen in 45 talen. We maken een onderscheid tussen professionele stemmen en stemacteurs. Onze professionele stemmen zijn eigenlijk door ons ‘ontdekte’ talenten. Mensen met een goed klinkende, professionele stem die met enige instructie een tekst voor vaak zakelijke of toeristische doeleinden kunnen inspreken. We hebben op ons kantoor in Hoofddorp een dubbellaagse professionele geluidsstudio en we zetten een audio engineer in om onze voicingprojecten te begeleiden.

Drie valkuilen bij voicing

1. Het is belangrijk om te weten waar de audio wordt afgespeeld. Als dit bijvoorbeeld in een drukke bouwkeet is, moet de audio wel verstaanbaar blijven.
2. Zijn er meerdere stemmen (in meerdere talen) op eenzelfde opname hoorbaar, dan is precisie belangrijk. De opnames kunnen dan het beste in dezelfde geluidsstudio en onder dezelfde omstandigheden worden gemaakt, anders zijn er mogelijk verschillen hoorbaar.
3. Op de stem voor een e-learningmodule wordt nog wel eens bespaard. Toch is het heel belangrijk dat de stem in dit geval een professional is die de informatie een beetje actief kan vertellen. Bij e-learning is de kans dat het anders toch saai wordt aanwezig. Lees meer over onze E-learning voicing.

Heeft u behoefte aan het inhuren van een stemacteur / actrice? Of heeft u een professionele stem acteur / actrice nodig? 

Neem dan contact met ons op.